Hus & Have - Vanding: Drypvanding

Drypvandingssystemer findes i flere forskellige udgaver, der alle har til opgave at afgive en bestemt mængde vand på et bestemt sted. Drypvanding er en effektiv og vandbesparende vandingsmetode der med fordel anvendes til f.eks. af enkeltstående træer, planter i kummer, ampler, planter, i bede eller på række.

De forskellige systemer:

Kapillardryp
Kapillardryp, også kaldet spaghettidryp, består af en 18 eller 20mm PE slange hvori der er monteret en række meget tynde (spaghetti) slanger, slanger har en indbyrdes afstand der svarer til afstanden mellem de planter der skal vandes, drypslangen holdes normalt på plads af en speciel pind, dette drypsystem arbejder med et meget lavt tryk (0,2ato)og er derfor velegnet i forbindelse med vanding med regnvand fra opsamlingstønder.

Drypvandingssystemer
Drypvandingssystemer med dyser har en bredere anvendelsesmulighed end kapillardryp, specielt fordi dette system arbejder indenfor et meget større trykområde (trykkompensering), endvidere er langt de fleste drypdyser monteret med en silikonemembran der gør at dyserne ikke afdræner vandet til de lavest liggende områder, dyserne har forskellige ydeevner, normalt 2,3,4 og 8 ltr. pr. time, systemet er udformet stort set som kapillarsystemet idet dyserne monteres i en 18 eller 20mm PE slange med afstand efter opgave. Dyserne er normalt monteret med en "forlængerslange" der leder vandet helt ud til planten.

Siveslanger
Siveslanger er den enkleste form for drypvanding idet "dyserne" i forskellige udgaver er støbt ind i selve slange, der således er meget let at placerer på jorden under buske eller langs jordbærrækkerne eller i jorden f.eks. under rullegræs, siveslanger fås i mange forskellige kvaliteter med en ca. levetid på fra 1 til ca. 8-10 år.

Skyl drypslangerne regelmæssigt!!
Drypslanger bør gennemskylles regelmæssigt for at fjerne ophobet snavs, hvis slangerne skylles flere gange om ugen er det tilstrækkeligt at skylle med lavt tryk som dog skal være højere end normalt vandingstryk; men hvis skylning sker med længere mellemrum kan der være behov for at skylle med betydeligt højere tryk for at kunne fjerne "fastgroet" snavs.